Magyar Addiktológiai Társaság
Hungarian Association on Addictions

Bayer István Díj és Veres Ilona Díj

A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) szakmai teljesítménye elismeréseként Bayer István Díjban részesítette Nyírády Adriennt és Veres Ilona Díjban Nagy Alízt és Barna Erikát. A díjakat a Magyar Addiktológiai Társaság XI. Országos Kongresszusán adták át Siófokon.



A Bayer István Díj a drogjelenség történelmi, kulturális, vallási, társadalmi, egészségügyi, farmakológiai vagy bűnügyi vetületeihez kapcsolódó kiemelkedő és példaértékű szakmapolitikai vagy kutatási teljesítmény elismerését szolgálja. A díj a tavaly elhunyt Bayer István (1923-2016) professzor emléke előtt tiszteleg, aki a hazai gyógyszerészettudomány és a kábítószer-ellenőrzés kutatásának nemzetközileg elismert szaktekintélye volt.


A díjazott, Nyírády Adrienn szociálpolitikus-közgazdász a Corvinus Egyetemen kezdte kutatói pályafutását. A 2000-es évek elején számos drogfogyasztással és az arra adott társadalmi válaszokkal kapcsolatos kutatásban vett részt. 2005 és 2007 között a Nemzeti Drog Fókuszpont vezetője volt. Meghatározó szerepet töltött be a magyarországi kábítószerügyi információs rendszer formálása, nemzetközi standardokkal való harmonizálása, a hiteles adatok/információk összegyűjtése, feldolgozása és elérhetővé tétele révén a ténylapú döntéshozatal támogatása, szemléletének képviselete terén. 15 év után mondott le igazgatói pozíciójáról, a díjjal a KCKT másfél évtizedes munkáját köszönte meg, és biztatást kívánt nyújtani a folytatáshoz.


A Veres Ilona Díjat a megelőzés, a kezelés, a társadalmi kommunikáció, a rehabilitáció és az ártalomcsökkentés területén dolgozó, nehéz körülmények között kiemelkedő és példaértékű teljesítményt nyújtó szakember és/vagy sorstárs segítő kapja. A díj Veresné Nagy Ilona (1948-2007) emlékének állít emléket, aki a hazai ártalomcsökkentés egyik úttörőjeként 1995-ben a Drogprevenciós Alapítvány keretében létrehozta az első magyarországi tűcsere programot. A díjjal a KCKT két szakembert tüntetett ki.

Az egyik díjazott, Nagy Alíz közel húsz éve van jelen tapasztalati segítőként, színház trénerként a szenvedélybeteg-ellátásban. Alíz Deszken, majd Szegeden a rehabilitációs intézetben terápiás segítőként, jelenleg a szatymazi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum Rehabilitációs Részlegének vezetőjeként dolgozik. A kezdetektől aktív részese volt szinte a teljes szegedi rehabilitációs ellátás felépítésének, a legnehezebb pillanatokban is hittel dolgozott a terápiás közösségért, a kliensek gyógyulása érdekében. Kitartása, áldozatos munkálja, folyamatos innovatív gondolkodása nagyon sokat adott a szenvedélybetegek rehabilitációs ellátáshoz.

A másik díjazott, Barna Erika húsz évig dolgozott rádiós munkatársként a Petőfi Rádió Drogéria című műsorában. Mint riporter rengeteget tett a társadalom és a média érzékenyítéséért a drogtéma iránt, és a civil társadalom szerepének népszerűsítéséért. Elvégezte az addiktológiai konzultáns szakot, hogy elmélyítse tudását és segítőként is tudjon dolgozni. A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia kommunikációs vezetőjeként a legnehezebb időszakban segítette a támadások kereszttüzében álló szervezet munkáját. Néhány éve váltott, ma már a Ferencvárosi Közösségi Alapítványnál kamatoztatja tudását. azonban a mai napig sem tudott – és reméljük, nem is akart - elszakadni teljesen a drogszakmától, hiszen továbbra is teszi amit mindig: közöl, tájékoztat, őszintén érdeklődik, próbálja megérteni és megértetni, hogy mi is történik ezen a szövevényes, összetett sok nehézséggel küzdő területen.