Magyar Addiktológiai Társaság
Hungarian Association on Addictions

Szenvedélybeteg “Terápiás Csoport” csoportvezetői képzés

A továbbképzést szervezi: Félúton Alapítvány (1172 Budapest, Liget sor 26.)

A program indításának tervezett időpontja: 2017 május


A program minősítése érvényes: 2020. március 31.
A program célja, tartalma: Egy hatékony, gyakorlatias módszertan elméleti és gyakorlati megismertetése a segítő szakmában dolgozókkal.
A program célcsoportja: szakdolgozó, középvezető, felsővezető, tanácsadó
A program által közvetlenül érintett pszichiátriai betegek otthona, ellátotti csoport (ok): szenvedélybetegek otthona, pszichiátriai betegek rehabilitációs intézménye, szenvedélybetegek rehabilitációs intézménye, szenvedélybetegek nappali intézménye, pszichiátriai betegek nappali intézménye, pszichiátriai és szenvedélybetegek átmeneti otthona, pszichiátriai betegek lakóotthona, egyéb: szenvedély- és pszichiátriai betegek közösségi ellátása.
A szerezhető továbbképzési pontérték: 45
A program indításának tervezett időpontja: 2017 május
A program időtartama: 60 óra
A program indításának tervezett helyszíne: Budapest, országos
A résztvevő által fizetendő részvételi díj: 50 000 Ft
A továbbképzést szervező személy neve: Dr. Zuti Pál
Telefonszáma, e-mail címe: 20/383-6106; dr.zuti@gmail.com
A program engedélyszáma: T-05-125/2016


Tanfolyam rövid összefoglalója (T-05-125/2016)
A csoportmunka a szociális munka egyik alapvető módszere, mely során hasonló érdekű és/vagy közös problémákkal küzdő személyek rendszeresen összegyűlnek kis létszámban, hogy a szociális munkás által vezetett folyamat közös céljaik megvalósításában, problémáik megoldásában segítse őket.
A terápiás csoportmunka egy speciális módszer, amely a csoportvezetőtől egyfajta kettős szerepet vár el. Egyrészt tudnia kell külső szemlélőnek maradnia, aki vezetőként irányít, facilitál, másrészt a hatékonyabb segítés érdekében képesnek kell lennie az önsegítő csoportokból hozott saját élményű, tudatos megosztásra is. Ez sok szakmai identitás-problémát, dilemmát hoz felszínre. A képzés felkészíti a résztvevőket arra, hogy ezekkel a nehézségekkel szembenézzenek és képessé váljanak kezelni azokat mind elméletben, mind gyakorlatban, vagyis alkalmassá váljanak terápiás és egyéb csoportok vezetésére.


A képzés témái:
–andnbsp; A terápiás csoport-dinamika elmélete
–andnbsp; A csoport-fejlődés lélektana
–andnbsp; A csoportszerepek elmélete
–andnbsp; Az önsegítő csoportok elmélete, filozófiája
–andnbsp; Kommunikációs kompetencia fejlesztése elméletben és gyakorlatban
– A terápiás csoportok működtetése a közösségi szociális munka alapja, amely a mai pszichiátriai ellátás, szenvedélybeteg ellátás, gyerekvédelem, hajléktalanellátás elengedhetetlen eleme.