Magyar Addiktológiai Társaság
Hungarian Association on Addictions

Függőség-koncepciók a szakmai közbeszédben

A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) szakmai rendezvénye a kábítószerellenes világnap alkalmából.

A rendezvény időpontja:andnbsp;2021. június 26. szombat 9-30-14.30

Helyszín:andnbsp;Kossuth Klubandnbsp;(Budapest, Múzeum u. 7.).A függőségekkel kapcsolatos gondolkodásunk folyamatosan változik – az új tudományos eredményeknek és a változó világ új kihívásainak megfelelően. A nemzetközi szakirodalomban és a hazai segítő szakemberek körében is számos, részben egymással versengő, részben pedig egymást kiegészítő felfogás, megközelítés létezik. A szakemberek is gyakran másként látják azt, hogy mi is a függőség – és hogy milyen utak vezetnek a függőségből való felépülés felé.

Számos kérdés van, amelyek olykor megosztják, de mindenképpen foglalkoztatják a segítőket. Mi a függőség: betegség vagy társadalmi alkalmazkodási technika? Van-e a bizonyíték-alapúságnak szerepe: lehet-e, kell-e mérni a felépülés eredményességét? Ha valaki függő, akkor egész életére függő marad? Mi az önsegítő csoportok/tapasztalati segítők és a klinikai ellátás szerepe és kapcsolata? Milyen különbségek vannak a különféle terápiás módszerek (12 lépés, Portage stb.) között? Mi a hit szerepe a felépülésben? Létezik-e mélypont, és üdvös-e, hogy a függő elérje ezt a mélypontot? Vajon a hozzátartozó mit tehet, hogy motiválja a függőt a változásra? Foglalkozunk-e eleget a gyermekkori traumákkal, vagy túl sokat foglalkozunk velük? Lehetséges-e mértékletes szerhasználat felépülő függők esetében? Ebből és más szempontokból, mit adott hozzá a viselkedési addikciók kutatása a függőségek megértéséhez?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ ezen a szakmai rendezvényen június 26-án, az ENSZ drogvilágnapon, ahová szeretettel várunk minden a területen dolgozó szakembert, döntéshozót, kutatót, érdeklődő újságírót és természetesen a saját tapasztalattal rendelkező érintetteket is.

A rendezvény kapcsolódik a Támogasd, ne büntesd! nemzetközi kampányhoz, amelynek keretében a világ majd minden országában a humánus és ésszerű drogpolitikát népszerűsítik a területen dolgozó civil szervezetek.


Felvinczi Katalin bevezetője:

https://youtu.be/O5-0RKaLPE8


Szakmai vita a függőség betegség-modelljéről az Egyesült Államokban (Sárosi Péter)

https://youtu.be/3UyecJYAGuM


A felépülés jelentése, felépülési útvonalak (Rácz József)

https://youtu.be/tRnuhUc0gGQ


Mit adott hozzá a viselkedési függőségek kutatása a függőségekről való tudásunkhoz? (Demetrovics Zsolt)

https://youtu.be/U1o2NDAsPhs


Fórum:

A felszólalók: - Gubucz-Pálfalvi Sejla (00:00) - Bajzáth Sándor (30:22) - Békési Tímea (01:01:34) - Dudits Dénes (01:25:00) - Füstös Kiberov (01:54:19) - Hole Viktor (02:12:16) - Pelbát Gergely (02:26:24) - Petke Zsolt (02:40:24) - Szabó Judit (02:52:45) - Szemelyácz János (03:04:43)

https://youtu.be/8uq2-Xw6e9s