Magyar Addiktológiai Társaság
Hungarian Association on Addictions

Függőség-koncepciók a szakmai közbeszédben

A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) szakmai rendezvénye a kábítószerellenes világnap alkalmából.

A rendezvény időpontja:2021. június 26. szombat 9-30-14.30

Helyszín:andnbsp;Kossuth Klubandnbsp;(Budapest, Múzeum u. 7.).

Személyes részvételre csak védettségi igazolvánnyal van lehetőség.

A rendezvény online közvetítéssel is követhető lesz.


A függőségekkel kapcsolatos gondolkodásunk folyamatosan változik – az új tudományos eredményeknek és a változó világ új kihívásainak megfelelően. A nemzetközi szakirodalomban és a hazai segítő szakemberek körében is számos, részben egymással versengő, részben pedig egymást kiegészítő felfogás, megközelítés létezik. A szakemberek is gyakran másként látják azt, hogy mi is a függőség – és hogy milyen utak vezetnek a függőségből való felépülés felé.

Számos kérdés van, amelyek olykor megosztják, de mindenképpen foglalkoztatják a segítőket. Mi a függőség: betegség vagy társadalmi alkalmazkodási technika? Van-e a bizonyíték-alapúságnak szerepe: lehet-e, kell-e mérni a felépülés eredményességét? Ha valaki függő, akkor egész életére függő marad? Mi az önsegítő csoportok/tapasztalati segítők és a klinikai ellátás szerepe és kapcsolata? Milyen különbségek vannak a különféle terápiás módszerek (12 lépés, Portage stb.) között? Mi a hit szerepe a felépülésben? Létezik-e mélypont, és üdvös-e, hogy a függő elérje ezt a mélypontot? Vajon a hozzátartozó mit tehet, hogy motiválja a függőt a változásra? Foglalkozunk-e eleget a gyermekkori traumákkal, vagy túl sokat foglalkozunk velük? Lehetséges-e mértékletes szerhasználat felépülő függők esetében? Ebből és más szempontokból, mit adott hozzá a viselkedési addikciók kutatása a függőségek megértéséhez?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ ezen a szakmai rendezvényen június 26-án, az ENSZ drogvilágnapon, ahová szeretettel várunk minden a területen dolgozó szakembert, döntéshozót, kutatót, érdeklődő újságírót és természetesen a saját tapasztalattal rendelkező érintetteket is.

A rendezvény kapcsolódik a Támogasd, ne büntesd! nemzetközi kampányhoz, amelynek keretében a világ majd minden országában a humánus és ésszerű drogpolitikát népszerűsítik a területen dolgozó civil szervezetek.

A Rendezvényen a következő témakörökben hangzanak elandnbsp;előadások:

  • A felépülés jelentése, felépülési útvonalak (Rácz József)
  • Mit adott hozzá a viselkedési függőségek kutatása a függőségekről való tudásunkhoz? (Demetrovics Zsolt)
  • Szakmai vita a függőség betegség-modelljéről az Egyesült Államokban (Sárosi Péter)

Az interaktivitás és a valódi diskurzus támogatása érdekébenandnbsp;felkértandnbsp;hozzászólók:

  • Bajzáth Sándor
  • Dudits Dénes
  • Füstös Kiberov
  • Hole Viktor
  • Kovács Attila
  • Pelbát Hergely
  • Petke Zsolt
  • Szabó Judit
  • Szemelyácz János

A rendezvényre előzetes regisztráció szükséges. A jelentkezéseket 2021.06.21-ig várják a szervezők az alábbi regisztrációs felületen.

Letölthető dokumentum:

További részletekhez kattintson ide!